donderdag, maart 08, 2007

Overige publicaties

de afgelopen week is het volgende in de media verschenen:

[inclusief nagekomen en bijgewerkt]

21 februari

Echo
Openbare ruimte. Kop: ‘Van Speijkstraat’ (p. 1). Wethouder Ab Cherribi overhandigt de ‘huissleutels’ van het nieuwe vrijetijdscentrum alvast aan de toekomstige huurders. De officiële opening is gepland voor 21 maart.
Westermoskee. Kop: ‘Negatieve google-hits Westermoskee’ (p. 5, opening met foto). Stand van zaken in Westermoskee-dossier, inclusief verslag raadsbrede cie.-vergadering.
Activiteiten. Kop: ‘Carnaval in De Baarsjes’ (p. 5, met foto). Bericht over het carnavalsfeest op het Mercatorplein.

Amsterdam Weekly, Promotie. Kop: ‘Get into the act at De Baarsjes shiny new centre’ (p. 1, 6, 7 en 8.) Vier pagina’s (inclusief gehele cover) over Het Sieraad. Citaat Ab Cherribi: ‘We give the building back to the city.’

Nul20, Promotie. Kop: ‘Lunchen bij Confusion, dorpse warmte’. Positieve recensie van Confusion.

22 februari

Metro, Onderwijs. Kop: ‘Wethouders niet verbaasd over DMO-rapport’ (p. 19). Godfried Lambriex reageert op het DMO-rapport dat stelt dat allochtone leerlingen vaak een te laag schooladvies krijgen. Citaat: ‘Voor veel leerkrachten is het lastiger de potentie van een allochtone leerling in te schatten door het taalprobleem en het communicatieprobleem met de ouders. Maar het is niet goed dat dit gebeurt en we gaan uitzoeken wat er aan de hand is.’

de Volkskrant, Onderwijs. Over het DMO-rapport, geïllustreerd met een foto van leerlingen van groep 8 van de openbare basisschool de Roos.

23 februari

Apeldoornse Courant (en andere), Bestuur. Kop: ‘Trage opmars naar hoogste bestuur’. Over de overstap van Aboutaleb en Albayrak. Citaat wethouder Ab Cherribi: ‘Door niet-westerse allochtonen terug te zien in de bovenste bestuurslaag, schep je het gevoel dat iedereen, ongeacht komaf, kan bijdragen aan dit land.’

24 februari
Parool, Sport. Kop: ‘Multicultivoetbal Mercatorplein’ (p. 19). Verslag van het voetbaltoernooi op het Mercatorplein. Citaat Verburg: ‘Voetbal is leuk, maar het belangrijkste is de nabespreking. Dan leren we elkaar allemaal wat beter kennen.’
Parool, Chassékerk. Kop: ‘Als God uit de kerk verdwijnt’ (p. 6). Over de toekomst van leegstaande kerken.

26 februari
Parool, Onderwijs. Kop: ‘Vooral gelovigen drinken melk’ (p. 12) Schoolmelk-onderzoek toont aan: vooral in De Baarsjes is schoolmelk niet populair.

27 februari
Metro, Openbare ruimte. Kort bericht (p. 16) over opknapbeurt Jan Evertsenstraat.

28 februari
Telegraaf, Openbare ruimte. Kop: ‘West op slot door vele wegopbrekingen’ (p. 31). Ook aandacht voor (het waarom van) opknapbeurt Jan Eef.

Echo
Sport. Kop: ‘Thuiswedstrijd voor De Baarsjes’ (p. 1, opening en foto). Aandacht voor het voetbaltoernooi op het Mercatorplein. Arco Verburg doet de aftrap.
Integratie. Kop: ‘Workshop discriminatie’ (p. 1). Oproep om mee te doen aan de workshop discriminatie, georganiseerd door het Meldpunt Moslimdiscriminatie.
Coffeeshop. Op: ‘Op naar Breda’ (p. 1). Stadsdeelvoorzitter Verburg gaat naar Breda en laat zich voorlichten over het coffeeshopbeleid aldaar.
Openbare ruimte. Kop: ‘Sleutel overhandigd VTC’ (p. 7, met foto). Ab Cherribi overhandigt de sleutel van het VTC.
Veiligheid. Kop: ‘Hennepplantage’(p. 17). Politie rolt een hennepplantage op in de Van Rensellaerstraat.

Amsterdams Stadsblad.
Ondernemers. Kop: ‘Informatiewinkel over werkzaamheden’ (p. 3). Kort bericht over opening infowinkel Jan Evertsenstraat i.h.k. van de grote opknapbeurt van de straat.
Veiligheid. Kop: ‘Wietplantage ontdekt na stroomstoringen’ (p. 3). Kort bericht over oprollen hennepplantage in de Van Rensellaerstraat.
Sport. Kop: ‘Stroopwafels en voetbal bij ‘National Dutch Day’ (opening p. 3 met foto). Arco Verburg geeft aftrap.
Promotie. Kort bericht over welkomstborden in De Baarsjes.

2 maart

RTVNH (radio). Milieu. Ab Cherribi licht luchtkwaliteit-verhaal toe.

4 maart
AT5 journaal. Veiligheid. Politie meldt dat criminele jongeren in harde misdaad terecht komen. Mercatorpleinrellen worden genoemd. Arco Verburg legt uit dat wij in De Baarsjes goed zicht hebben op criminele jongeren.
RTVNH (televisie), Veiligheid. Idem als boven

5 maart tot en met 7 maart
Westermoskee. Een greep uit de wederom overweldigende publiciteit rond de Westermoskee.
de Volkskrant. Kop: ‘Volop zwart geld bij Milli Görüs ‘(p. 1 en 3). Turken hebben massaal geïnvesteerd in Turkse ‘groenfondsen’. De beleggingsbedrijfjes gingen na het incasseren van het geld snel failliet. Citaat: 'Hierdoor zijn honderden Turkse families naar de rand van de afgrond gedreven', zegt voorzitter El Uzel van de Turkse stichting Turkeli. Uit schaamte, onderlinge solidariteit en gevreesde problemen met de Nederlandse fiscus zou 'het drama' volgens Uzel zijn geheimgehouden.’ Verslaggever meldt dat Uzel en anderen een bezwaarschrift hebben ingediend bij het stadsdeel met daarin het verzoek e.e.a. tot de bodem uit te zoeken en tot die tijd geen vergunning te verlenen. Citaat: 'Jarenlang is de moskee misbruikt als illegaal wisselkantoor en ruimte voor duistere bedrijfjes', aldus de schriftelijke klacht.’Op dinsdag komt de Volkskrant met een vervolg op dit verhaal. Kop: ‘Turkse migranten massaal opgelicht’ (p. 1). Rode draad: 400 duizend Turken investeerden in 'groene fondsen'. Spin in het web: Milli Görüs. Ook in de moskee in De Baarsje sis opgeroepen te investeren in dit soort fondsen.
De berichtgeving wordt door alle regionale media opgepakt en overgenomen. De AFM start zelfs een onderzoek naar de vermeende financiële malversaties. Aandacht in o.a. de Volkskrant, op RTVNH en AT5. Als ook in het Parool, Metro, Financieel Dagblad, Trouw, NRC Handelsblad, Elsevier, TurksNL.net , PZC, NOS enzovoorts.
Woensdag verleent het stadsdeel de bouwvergunning voor de moskee, maar koppelt hieraan een Bibob-onderzoek naar de financiële gang van zaken bij Manderen. Daarbij neemt het Dagelijks Bestuur alle bevindingen van verkenner Arthur Verdellen over. NRC Handelsblad kopt: ‘Stadsdeel bekijkt financiën moskee’(p. 3). Het bericht komt in vele media als ook op internet terecht. O.a. op televisie en op de radio. Arco Verburg geeft een toelichting. (AT5, RTVNH, BNR Nieuwsradio, AmsterdamFM enzovoorts.) In kranten (Parool, Metro, AD, Cobouw, Financieel Dagblad enzovoorts) en op internet, o.a. in::http://www.nrc.nl/binnenland/article651261.ece/Stadsdeel_Baarsjes_bekijkt_financien_moskeehttp://www.parool.nl/nieuws/2007/MRT/07/ams4.html http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/artikel/asp/artnr/142472/index.htmlhttp://www.ikonrtv.nl/kerknieuws/nieuws.asp?oId=10559http://www.refdag.nl/artikel/1294226/Stadsdeel+De+Baarsjes+onderzoekt+Westermoskee.htmlhttp://www.ad.nl/amsterdam/article1153758.ece http://www.telegraaf.nl/binnenland/59891801/Stadsdeel_De_Baarsjes_onderzoekt_Westermoskee.html http://www.volkskrant.nl/binnenland/article404096.ece/Stadsdeel_De_Baarsjes_onderzoekt_Westermoskee enzovoorts.

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?